Arhiva 2010-2013

Conferința Trienială a IFUW și Conferința anuală a UWE Istanbul, August 16-21, 2013

TEMA:  Rolul femeilor in obtinerea unui viitor sustenabil – educatie, urbanizare, violenta si drepturile omului

Participa din partea Romaniei: Tatiana-Lia ISOO, CIR/CER
Conferinta s-a desfasurat sub inaltul patronaj al D-nei Marianne Haselgrave, Presedinte IFUW 2010-2013 si al D-nei Nazan Moroglu, presedinta Asociatiei din Turcia.

Locatia pentru desfasurarea conferintelor a fost Universitatea Kadir Has, iar numarul total al participantelor din diverse tari a depasit cifra de 500 de persoane.
Ceremonia de deschidere si receptia au avut loc, intr-un cadru deosebit, la Universitatea Bosphorus, Albert Long Hall unde au prezentat alocutiuni de bun venit doamnele Marianne Haselgrave si Nazan Moroglu. Au mai luat cuvantul cateva importante personalitati, urmate de un recital de pian al renumitei artiste din Turcia, Idil Bret, mult apreciata de public.

Incepand cu ziua urmatoare au avut loc lucrarile in plen si separate pe grupe de lucru. Au fost de asemenea expuse afise si expozitii din diverse tari. As dori sa mentionez faptul ca a fost o munca imensa pentru organizatori, Asociatia din Turcia sa elaboreze un program atat de complex si sa asigure infrastructura pentru buna desfasurare a acestor conferinte. Fiecare participant a avut liberatea sa aleaga sesiunile sau workshop-urile la care sa participle.
In continuare sunt mentionate evenimentele principale la care reprezentanta noastra a  luat parte:

Leadership feminin – prezentare sustinuta de Edith Lommerse (Olanda) – Presedinta UWE
Au fost abordate subiecte precum:   Abilitatile leadership-ului feminin difera de cele ale barbatilor? … si in ce masura raspund ele actualei crize economice / Discutarea unor modele de leadership feminin.
Cum sa scriem un proiect/plan de afaceri – prezentare sustinuta de Bonnie Lincoln (VGIF), USA si Michelle Imison, Australia

Discutiile s-au axat pe furnizarea de informatii asupra modului in care pot fi obtinute sponsorizarile, identificarea potentialilor sponsori si asupra modului in care, un plan de afaceri/o solicitare de fonduri, ar trebui scrise pentru a avea success. In mod deosebit am primit detalii asupra rolului VGIF care a acordat in ultimul an 36 de granturi de un an de zile pentru 19 tari, in valoare totala de 240,000 USD, un grant de 5000 USD pentru proiecte Bina Roy, pentru IFUW si doua granturi a cate 22,500 USD pentru doua proiecte multi anuale. Printre tarile care au primit astfel de granturi se Numara: Bulgaria, Bosnia-Herzegovina, Ghana, Nigeria, Fiji, Kenya, India, Rwanda, Uganda, Tanzania, Zimbawe, Peru, Vietnam.

In ce mod poate contribui educatia tinerelor fete la o dezvoltare sustenabila in Rwanda – prezentare sustinuta de Gertrude Fester cu participarea lui Shirley Randell
TEMA: Inegalitatile de gen in educatie: o amenintare pentru societatile sustenabile?
Au fost discutate cele mai bune practici la nivel mondial pentru a imbunatati egalitatea de gen si educatia tinerelor fete, politicile pentru egalitatea de gen in Rwanda pentru toti cetatenii si scolile sprijinite de ONG-uri.La acest workshop, dna Tatiana Isoo a fost invitata de onoare si a prezentat un amplu tablou al educatiei in Romania, facand intai o prezentare geografica pentru a familiariza auditoriul cu localizarea si detalii despre Romania, apoi a explicat de ce diferentele de gen la nivel educational au aparut in perioada cand Romania era o tara axata pe agricultura si cand fetele erau fortate sa stea acasa si sa ajute la munca din gospodarie si baietii erau cei care mergeau la scoala si la studii. Am explicat ca diferentele de gen nu erau datorate sistemului educational ci mai degraba datorita structurii societatii si ca in zilele prezente nu mai exista astfel de diferentieri dar ca educatia depinde mult si de nivelul financiar si cultural al parintilor, in contrasct cu perioada comunista cand educatia era obligatorie si gratuita pentru toti copiii. Am prezentat de asemenea cateva date statistice pentru exemplificare.

Arta vizibilitatii: nu poti sa fii ceea ce nu este vizibil  –  prezentat de Monique Budike, Romilda Boerleider & Yvonne Hendrix Young Members, Olanda
Scopul workshop-ului a fost acela de a oferi participantilor posibilitatea de a-si dezvolta propriile talente pentru a capta si mentine atentia potentialilor membri, sposori sau reprezentanti ai guvernului – in scopul clar de a isi face mesajul auzit intr-o maniera succinta. Acestea in conditiile unui volum din ce in ce mai mare de informatii si al vitezei de comunicare in domeniul “social media”. A fost un workshop interactiv, in care fiecare persoana a fost rugata sa isi prezinte propriile calitati pentru care poate fi admirata!

Participantele la Conferinta au facut recomandarea ca educatia secundara, educatia universitara si educatia de-a lungul intregii vieti, precum si drepturile femeilor, sa fie considerate ca indispensabile, in scopul de a imbunatati situatia socio-economica, culturala, si de sanatate a tinerelor fete si a femeilor. In acest fel se poate imbunatati conditia si situatia copiilor si familiilor lor.

IFUW, pe de alta parte, a emis urmatoarea rezolutie si concluzie:  mariajele timpurii sau fortate sunt o forma de violare a drepturilor omului si ale copilului iar copiii trebuie protejati de incest, mariaj fortat si astfel sa poata beneficia de o viata de familie fara violenta. De asemenea, si femeile ar trebui sa fie protejate de orice forma de violenta, de trafic si exploatare, sa aiba acces liber la toate formele de educatie.

Conferința University Women of Europe 2012 – Helsinki

Tema conferintei ce a avut loc în perioada 7-10 iunie 2012 la Helsinki, Finlanda, a fost “Femeile si o Europa sustenabila” si s-a discutat despre rolul semnificativ al femeilor pentru a construi in Europa o societate deschisa, democrata si o lume pasnica a securitatii.
Reprezentantele Romaniei, Tatiana Lia Isoo, Monica Potenchi si Andra Dobrin, au avut oportunitatea de a interactiona cu participante din diverse tari si de a invata din experientele acestora. De asemenea li s-a oferit posibilitatea de a conlucra prin workshop-uri si discutii reciproce pentru progresul fiecarei tari membra UWE, cat si al intregii Europe.

Conferința 50 de ani de cercetare a laserului în România

Asociația Femeilor Universitare din România a organizat în data de 30.05.2012 la aniversarea a “50 de ani de cercetare a laserului în România”. Evenimentul s-a desfășurat la un liceu din București.

Prezentarea a fost tinuta de Dr. Clementina Timus, profesor si cercetator Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de peste 40 de ani.

Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei este un institut de cercetare de nivel national stabilit prin hotarare a Guvernului Romaniei in anul 1977 cu misiunea de a conduce cercetari fundamentale si aplicative la nivel national si international in domeniile fotonicii, plasmei si acceleratoarelor de electroni. Institutul a fost reorganizat in 1996 cand Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) a devenit filiala a INFLPR.

Evenimentul s-a desfasurat la Liceul de Arte Plastice N. Tonița.

Conferinta CAFA la Palatul Parlamentului 2012

Asociatia Femeilor Universitare din Romania a participat in date de 31.05.2012 la a X-a editie a intrunirii CAFA.

Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) a fost fondata in ianuarie 2004 de noua asociatii ale femeilor de afaceri din Romania care doreau sa devina un partener important in procesul de luare a deciziilor care afecteaza mediul de afaceri.

AFU Romania este membru simpatizant al CAFA a laturi de :

1.Asociatia “ProFemeia”
2.Asociatia Femeilor pentru Activitati Pozitive, Toleranta si Educatie’
3.Asociatia Femeilor Unite Iasi
4.Asociatia Femeilor din Mediul Rural:
5.Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania: www.apfr.ro
6.Asociatia Femeilor din Romania: www.afr2010.ro

Gala societății civile – 28 mai 2012

Workshop “Leadership and Management in Voluntary Organizations” – Amsterdam, Olanda 2011

Întâlnire anuală 2010 și vernisaj expoziție “Semnal” – Cristina Maria Purdescu

Freiburg 2009

Expoziție Feri Tabrisi la Casa Schiller 2008