Simpozionul Să învățăm din Holocaust. O cultură a supraviețuirii.
"Să învățăm din Holocaust. O cultură a supraviețuirii" a fost titlul simpozionului care a avut loc la Muzeul Municipal Curtea de Argeș. Organizatorii acestui eveniment au fost Muzeul Municipal Curtea de Argeș și Asociația Femeilor Universitare România - Filiala Regina Maria din Curtea de Argeș. Evenimentul a fost dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, sărbătorită în fiecare an în data de 27 ianuarie. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, o zi de aducere aminte a celor șase milioane de evrei uciși în al Doilea Război Mondial, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite (2005). Din anul 2016 și până în luna martie 2017, România deține Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Agenda evenimentului a cuprins: prelegere despre Holocaust, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, Directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș; mesajul Reprezentantului României la ONU, Dr. Ion Jinga, adresat organizatorilor și participanților la simpozion. Mesajul a fost citit de ambasadorul Marinel Ioana; lectură din volumul de convorbiri "Holocaust. Destine la răscruce"; a citit jurnalista Elena Chiriță - autoarea cărții și Coordonatoarea Filialei AFU România - Regina Maria.
Interesul publicului argeșean pentru acest eveniment a fost foarte mare, Sala Basarab cu o capacitate de 70 de locuri s-a dovedit neinacapatoare. La simpozion au participat profesori, elevi, medici, politicieni, intelectuali din toate domeniile de activitate, reprezentanți ai instituțiilot publice și private, jurnaliști.
Obiectivul simpozionului a fost, potrivit declarațiilor făcute de către organizatori, educarea tinerilor în spiritul toleranței, al solidarității cu semenii și cunoașterea evenimentelor petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Istoricul Ștefan Dumitrache, ambasadorul Marinel Ioana, precum și Reprezentantul României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, prin mesajul său, au subliniat eforturile semnificative pe care România le-a realizat în ultimii ani în ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului, acestea fiind angajamente asumate de către autorităţile române. "Doresc să felicit organizatorii simpozionului de la Curtea de Argeș pentru ințtiativa de a aduce în atenția publicului un moment încărcat de o semnificație atât de profundă pentru ideea de umanitate, umanism și rațiune, în contrast cu ura, rasismul și intoleranța (... .) Fără cunoașterea și asumarea acestei perioade întunecate a istoriei contemporane, nu vom putea să privim spre viitor și să facem imposibilă repetarea greșelilor trecutului " (... ) a spus, printre altele, în mesajul său, E.S. Dr. Ion Jinga.
Istoricul Stefan Dumitrache a concluzionat: "Astăzi avem datoria de a-i comemora pe cei care au murit atunci, pe evreii uciși cu sălbăticie de germani și maghiari, pe românii ucisi de sovietici și maghiari, pe chinezii omorâți cu cruzime de japonezi. Avem obligația sa nu uitam cine ne-a făcut rău nouă și altor popoare, căci vor face iarăsi. Crima împotriva oricărui popor nu trebuie iertată. Criminalii trebuie pedepsiți și, mai ales, impiedicați să ajungă în funcții de conducere sau decidenți, căci vor fi foarte greu de oprit acolo".. La data de 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, a fost eliberat de armata sovietică. În timpul celui de-al doilea război mondial, şase milioane de evrei au fost adunaţi şi exterminaţi în mod sistematic. Naziştii au ucis, de asemenea, romi şi, deţinuţi politici, homosexuali, persoane cu dizabilităţi, Martori ai lui Iehova şi prizonieri sovietici de război. Holocaustul a fost o crimă colosală. Nimeni nu poate nega dovezile celor întâmplate.
