START – O viata de calitate in siguranta, Bucuresti, 25 noiembrie 2014November 25, 2014March 24, 2017nick

Concomitent cu protestul din fata Primariei capitalei din 25 noiembrie 2014, AFU a fost prezenta la evenimentul de lansare a proiectului “START – O viata de calitate in siguranta” initiat de Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul”.
Finantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 axa prioritara 6 ” Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie 6.3 “Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii” are ca obiectiv general sa dezvolte masuri integrate de abordare sistemica nationala pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane.
Regiunile de interventie ale proiectului acopera intreg teritoriul tarii (Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Oltenita Vest) si se adreseaza unui grup tinta de 10.050 persoane, din care: 1.000 femei, 5.000 alte persoane din grupuri vulnerabile, astfel: 4.000 victime ale violentei domestice, 1.000 copii in situatii de risc, 50 victime ale traficului de persoane, 3.000 experti din cadrul structurilor publice care au responsabilitati in prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane si/sau interactioneaza cu victime, 500 manageri si 500 persoane din cadrul autoritatilor publice locale si centrale.
Problematica proiectului este una complexa si cuprinde 4 mari arii de actiune:
1. la nivelul imbunatatirii cunostintelor si competentelor specialistilor si personalului care lucreaza in domenii relevante (prin seminarii si programe de formare profesionala),
2. la nivel de mentalitate (prin campanii de informare privind problematica violentei domestice si cea a traficului de persoane),
3. privind abordarea unor masuri eficiente (prin mecanisme de prevenire, combatere, interventie si monitorizare)
4. privind dezvoltarea unitara si eficienta a serviciilor furnizate victimelor violentei asupra femeilor si a traficului de persoane.
Actiuni in cadrul proiectului
• formare profesionala si calificare in domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane;
• acreditarea/ autorizarea programelor de formare si de educatie destinate persoanelor din categoriile grupurilor tinta;
(acestea doua sa iasa mai bine in evidenta, cumva)
• crearea unui sistem integrat de inregistrare, raportare si management al cazurilor de violenta in familie, prin realizarea unui sistem specializat care ar facilita inregistrarea mai usoara a datelor si elaborarea setului unitar de instrumente de monitorizare, inclusiv a fisei unice;
• crearea unor mecanisme si implementarea unor masuri dedicate prevenirii si combaterii violentei domestice si a traficului de persoane, inclusiv centre dedicate si modalitati discrete de protejare a victimelor;
• infiintarea unei linii telefonice gratuite si anonime destinate victimelor violentei in familie;
• campanii pentru cresterea constientizarii si combaterii traficului de persoane si violentei domestice, in special impotriva femeilor si a copiilor.
La eveniment au participat domnul Corneliu Visoianu, consilier al Cabinetului Primului Ministru, doamna Ioana Liana Cazacu, secretar de stat, DESFB, domnul Comandant Niculae Iancu, rector, Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, doamna Gabriela Coman, secretar de stat, Agentia Nationala pentru protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, domnul Csaba Ferenc Asztalos, presedinte, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Andreea Marin, presedinte Pretuieste Viata, Daniela Nane actrita Teatrul Bulandra, Adrian Chesnoiu, manager de proiect, precum si experti din cadrul proiectului: Mihaela Sasarman, Asociatia Transcena, Andreea Braga, Centrul FILIA, Cristina Bordei, Fundatia SensiBlu si Carmen Nemes, Asociatia ANAIS.
Mesajul Doamnei Secretar de stat Ioana Liana Cazacu cu ocazia zilei de 25 noiembrie si a lansarii acestui proiect:
„Violenta in familie are un pronuntat caracter de gen, insa lupta impotriva violentei domestice priveste intreaga societate. Victimele acestui flagel din intreaga tara trebuie protejate, iar agresorii trebuie sa constientizeze ca actul de violenta impotriva femeilor este inacceptabil si intolerabil de catre autoritati.
Prin acest proiect ne-am propus in primul rand formarea profesionala si calificarea in domeniul incluziunii sociale a persoanelor din institutiile relevante pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane, definitivarea ghidurilor privind procedurile de instrumentare a cazurilor de violenta in familie, crearea unor mecanisme si implementarea unor masuri dedicate prevenirii si combaterii violentei domestice si a traficului de persoane, inclusiv centre dedicate si modalitati discrete de protejare a victimelor. Apoi, am realizat ca este imperios necesara infiintarea unei linii telefonice gratuite si anonime destinate victimelor violentei in familie la care acestea sa poata suna pentru informatii 24 de ore din 24.
Mai mult, in urma acestui proiect se doreste crearea unui sistem integrat de inregistrare, raportare si management al cazurilor de violenta in familie. Acest lucru este necesar pentru a facilita inregistrarea mai usoara a datelor si elaborarea setului unitar de instrumente de monitorizare, inclusiv a fisei unice, iar mai apoi a unor politici si servicii coerente, in acord cu nevoile reale ale victimelor.”